Explicar la història d'aquest món, que ens desperta entre repulsió i il·lusió per canviar-lo, no és gens fàcil. Explicar la història contemporània des de la Segona Guerra Mundial amb criteri encara menys. El llibre de Fontana és una croada valenta per interceptar tots els missatges que queden desconnectats quan intentem explicar allò que patim nosaltres, que han patit els nostres pares i que patiran els nostres fills. Perquè, com molt bé conta el voluminós llibre, la història després de 1945 s'ha teixit al voltant d'uns discursos dominants que han impedit qualsevol replantejament del seu funcionament.
Durant la lectura, hom pot sentir repulsió per allò que s'ha comès en nom de l'imperi, allò que ha calgut escriure per fonamentar la idea unitària del bé, de l'avenç social, de la modernitat. Tot allò que ha calgut fer per mantenir dempeus les doctrines que encara avui en dia ens subjuguen a un futur ple de temences, més que no pas a un futur ple de somnis.
Cal fer l'afegitó que és un llibre dens, amb molt contingut bibliogràfic, destinat al públic acadèmic o molt interessant amb la història, i amb una bona divisió formal per temes, i amb una cronologia ben tramada. Un llibre per agafar-lo amb calma i per tenir-lo com a consulta de capçalera.
La Marta m'ha posat al cas d'aquesta finestra intermitent. M'agrada molt! Seguiré mirant-la, amb el teu permís. :) Salut!
ResponElimina