Passa al contingut principal

"Por el bien del Imperio" de Josep Fontana (2011)


Explicar la història d'aquest món, que ens desperta entre repulsió i il·lusió per canviar-lo, no és gens fàcil. Explicar la història contemporània des de la Segona Guerra Mundial amb criteri encara menys. El llibre de Fontana és una croada valenta per interceptar tots els missatges que queden desconnectats quan intentem explicar allò que patim nosaltres, que han patit els nostres pares i que patiran els nostres fills. Perquè, com molt bé conta el voluminós llibre, la història després de 1945 s'ha teixit al voltant d'uns discursos dominants que han impedit qualsevol replantejament del seu funcionament.

Durant la lectura, hom pot sentir repulsió per allò que s'ha comès en nom de l'imperi, allò que ha calgut escriure per fonamentar la idea unitària del bé, de l'avenç social, de la modernitat. Tot allò que ha calgut fer per mantenir dempeus les doctrines que encara avui en dia ens subjuguen a un futur ple de temences, més que no pas a un futur ple de somnis.

Cal fer l'afegitó que és un llibre dens, amb molt contingut bibliogràfic, destinat al públic acadèmic o molt interessant amb la història, i amb una bona divisió formal per temes, i amb una cronologia ben tramada. Un llibre per agafar-lo amb calma i per tenir-lo com a consulta de capçalera.  

Comentaris

  1. La Marta m'ha posat al cas d'aquesta finestra intermitent. M'agrada molt! Seguiré mirant-la, amb el teu permís. :) Salut!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Ripoll, terra de pisos (buits) i supermercats.

Imatge virtual del projecte de La Devesa del Pla de Ripoll. Foto: Agustí Vilà/ Elripolles.info Anem al gra. L'Ajuntament de Ripoll, on hi governa Convergència i Unió, amb el suport del PSC, han donat l'últim vistiplau per fer, de nou, allò que ens va portar a la crisi: agafar un terreny, invertir-hi milions d'euros i obtenir-ne més pisos i més sòl comercial. Sí, allò que ha portat tanta gent a la misèria. Felicitats per la pensada, fa pinta que serà un desastre. Capitalisme per avui, enriquiment d'uns quants, gana per demà, misèria per la gent. Anem a analitzar-ho. Potser realment la gent demana això? Quina necessitat hi ha d'urbanitzar d'aquesta manera la Devesa del Pla? Primer preguntes als polítics. Xavier Cima. Regidor d'Urbanisme de Ripoll i diputat al Parlament de Catalunya. Foto: Adrià Costa Vostès saben quants locals comercials buits hi ha al centre del poble? Vostès saben quants pisos buits hi ha al barri vell? Si la intenció de ...

"Viatge al fons de la nit" Louis-Ferdinand Céline (1932)

  Recordo perfectament el moment en què un professor de la facultat ens va recomenar (o obligar per l'assignatura) llegir "Viatge al fons de la nit" de Louis-Ferdinand Céline. No recordo molt bé els motius, però no el vaig llegir llavors, quan tocava, vés a saber, segur que mentre estàvem al bar vam improvisar alguna solució per aprofitar el treball d'algú altre o ens en vam escapolir d'alguna manera. I em vaig equivocar, no era una recomanació llançada perquè sí. El llibre és una lluita constant amb la vida, amb el destí, amb les tradicions, amb les imposicions de la societat.  Amb aquesta novel·la autobiogràfica Céline escrivia tota una sèrie de turments que va anar arrossegant durant la vida. Pors i excitacions. Obsessions per les dones. La incomoditat de no estar bé enlloc, de ser un apàtrida moral malgrat haver lluitat pel seu país a la Primera Guerra Mundial.  El relat és original, fresc, tot i que la vivacitat del text a vegades alenteix la c...

Fang

fang t’espero com mai no estem segurs de la lluna que espurneja penjolls madurs de raïms d’or t’espero per tot de puntetes silent sobre la teulada et faig present i esquivo el fum que apareix d’esquitllada t’adormo a l’horitzó perfum de llum... i al llit trepitjarem lluny -a sotragades escric- sota un cel ple de fang d’amor com si et dués al puny.